Etableringskurs

Visa sidmeny

Dölj sidmeny

  Vad är Etableringskursen?

  Etableringskurs på folkhögskola är en utbildning för nyanlända invandrare som innehåller studier i bland annat svenska språket samt orienterande och arbetsförberedande delar. Vi strävar efter att ge deltagarna en trygg och integrerande miljö. Skolan har gemensamma aktiviteter där alla kurser deltar. På så sätt blir man bekant med det svenska språket och det blir lättare att socialisera även utanför skolmiljön. Vi har också ett nära samarbete med en vänförening där vi lär oss av varandras kulturer och gör studiebesök på olika platser och företag. Vi har både svensktalande och arabisktalande pedagoger.

  Kursen finns enbart på folkhögskolor och deltagarna studerar på heltid under sex månader. Satsningen är ett uppdrag från regeringen och genomförs i samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Folkbildningsrådet.

  Vem kan gå kursen?

  Etableringskurs på folkhögskola är till för personer som är inskrivna på Arbetsförmedlingen och som omfattas av etableringsuppdraget och har en etableringsplan. Speciellt personer som har en kort tidigare utbildning ska få gå kursen.

  Vad innehåller kursen?

  Etableringskurs på folkhögskola är en särskilt anpassad utbildning och innehåller studier i bland annat svenska språket samt orienterande och arbetsförberedande insatser.

  Kursens innehåll och upplägg beror mycket på vilka deltagare som finns i klassen och vad de har för tidigare erfarenheter. Varje kurs blir på så sätt unik och anpassad för deltagarna.

  Deltagare som gått kursen ska:

  – Få ett kompetensintyg, som kan användas för fortsatta studier på folkhögskola eller inom den kommunala vuxenutbildningen. Intyget ska även kunna användas vid intag till Sfi.

  – Genom studie- och yrkesvägledning få en plan för hur en efter kursen på folkhögskola kan göra för att få ett arbete. Folkhögskolan överlämnar planen till den arbetsförmedling som anmält personen till utbildningen.

  Hur gör jag?

  Etableringskurs på folkhögskola finns till för personer som är nyanlända till Sverige eller på grund av andra omständigheter inte har tagit till sig det svenska språket. Personen måste vara inskriven på Arbetsförmedlingen och omfattas av etableringsuppdraget. Kontakta din lokala arbetsförmedling om du är intresserad av att gå kursen.

  Mer information

  Kontakta Katarina Wrångemyr via katarina.wrangemyr@jamshog.org om du har frågor om Etableringskursen på Jämshögs Folkhögskola.

  Folkbildningsrådets folder om etableringskurser (pdf) »
  – Om etableringskurserna på Folkbildningsrådets webbplats »

  Lämna ett svar